multi directionele instabiliteit

  • trees van esseveld

    Bij mijn dochter is multi directionele instabiliteit (mdi) vastgesteld. Mijn orthopeed heeft mij aangeraden om er op internet over te lezen. Ik kan het alleen nergens vinden.

    Ik hoop dat u mij kunt helpen.

  • Jeannette Liefers

    Hoi Trees,

    Het is inderdaad lastig om iets te vinden over dit onderwerp.

    Ik ga er vanuit dat het om de schouders gaat?

    Multidirectionele instabiliteit valt onder de AMBRI groep

    (Atraumatic Multidirectional Bilateral Rehabilitation Inferior capsular shift)

    Dit betekent dat de aandoening spontaan is ontstaan, dus geen ongeval, vaak aan beide zijden, revalidatie vaak zeer effectief, in uitzondelijke gevallen waarbij geen goed resultaat wordt behaald met fysiotherapie wordt er operatief een deel van het gewrichtskapsel ingekort zodat de ruimte kleiner wordt en de kop beter in zijn kom blijft. Waarschijnlijk heeft je dochter ook problemen met andere gewrichten want het gaat hier om een aangeboren bindweefselzwakte. Deze gewrichten kunnen dan ook overmatig beweeglijk zijn.

    Hopelijk heb ik je hier mee op het juiste spoor gebracht. Misschien is fysiotherapie

    voor nu de beste behandeling en kan de fysiotherapeut je hier misschien wat meer over vertellen.

    Vriendelijke groet

    Jeannette Liefers

  • Trees van Esseveld

    Hallo Jeannette,

    Bedankt voor je reactie op mijn vraag over MDI op het prikbord.

    Het betreft inderdaad 1 schouder bij mijn dochter. Maar ze zit ook los in de heupen.

    De orthopeed had het ook over de mogelijkheid van inkorten van de banden van het schoudergewricht, maar dit zou eigenlijk tijdelijk helpen. In fysiotherapie ziet hij ook niet veel nut. Inmiddels ben ik terug naar mijn huisarts geweest en die zei dat ze tegenwoordig ook bandjes zetten om de banden te verstevigen. Mijn dochter wil nu voor een second opinion naar een andere orthopeed.

    Jouw advies voor een fysiotherapeut lijkt me toch nuttig. Bewegingsberperking heeft ze omdat de kop nu wat uit de kom hangt, maar beperking van beschadiging is natuurlijk toch belangrijk. Daar is helaas niet verder over gesproken.

    groeten,

    Trees van Esseveld

    coördinator cursusbureau

  • chris

    misschien is het een idee advies te vragen van een kinderorthopeed (al is me de leeftijd van uw dochter niet bekend) Op de onderstaande link van de werkgroep kinderorthopedie, staan ziekenhuizen waar multidisciplinaire besprekingen worden gehouden. MDI staat hierbij niet genoemd maar deze ziekenhuizen zijn erg gespecialiseerd en kunnen vast een second opinion en / of advies geven.

    succes!

    http://www.kinderorthopaedie.nl

  • Esther

    Ik heb volgens de orthopeed een multi-directionele instabiliteit en hyperextensie in mijn knie. Kan eigenlijk niets aan gedaan worden, de knie blijft ‘wiebelig’ en als ik er op leun, zwalkt de knie naar alle kanten. Sporten (tennis, skiën, etc.) doe ik met een brace en dat gaat redelijk goed.

  • Sarike

    ik heb ook multi-directionele instabiliteit vooral in mijn linkerschouder. Loop nu al een paarmaanden bij de fysiotherapeut maar kan hem nog niet hoger als 90 graden doen dan doet het erg veel pijn, ook gaat ie nog vaak uit de kom. Mij is gezegd dat het niet geopereerd kan worden omdat ze dan alle banden vast moeten zetten en dan kan je niks meer bewegen. Weet ook niet echt wat ik nu moet doen.