arthrodesie

  • Nathalie

    Als gevolg van reumatoide arthritis is bij mij in beide polsen het kraakbeen “weggesleten” (ik weet hier de medische term niet voor). Hetgeen gepaard gaat met veel pijn en functieverlies. Mijn reumatoloog adviseert de polsen te laten vastzetten (arthrodesie: het verwijderen van het gewricht, wordt vervangen door een ander stukje bot waarna e.e.a. weer aan elkaar vastgroeit). Resultaat: pijnvrij, maar geen beweging van de pols meer mogelijk.

    Ik kan hier op het internet weinig over vinden. Ik ben met name op zoek naar ervaringen van mensen die deze behandeling hebben ondergaan. En wat vinden zij van de resultaten.

    Alle reacties zijn welkom…

  • Christine

    Zelf heb ik geen ervaring met deze operatie.

    Wel met slijtage aan de polsen, ik schijn erg jong te zijn daarvoor, ik ben pas 38.

    Mijn arts heeft een duimspalk voorgeschreven zodat je de pols en duim ook niet kunt bewegen, door deze rust kun je als de spalk af is nog wel iets doen.

    Hij “snijdt”niet graag in handen, ik heb een orthopeed die gespecialiseerd is in handen en polsen, en hij had het ook nog over spuiten geven in het gewricht, en als dat ook niet helpt, dan pas overweegt hij een operatie. Mss is het bij jou al zover en heb je alle behandelingen al gehad?!?

    Mijn arts heeft mijn dossier ook neergelegd bij een handchirurg, als er ooit gesneden moet worden dan moet ik daarheen, tenminste, MAG ik daarheen.

    Als ik jou was zou ik eens informeren of er bij jou in de buurt een handchirurg zit, ik zou niet zo maar willkeurige chirurg in mijn handen laten snijden, het is erg gespecialiseerd werk. Bovendien zijn er handchirurgen in Nederland, succes!

  • Nathalie

    Bedankt voor je reactie.

    Ik ben zelf 32 en heb sinds 5 jaar reuma. Klachten zitten bij voornamelijk in de polsen. Ik kan de polsen ook niet de rust gunnen wat eigenlijk zou moeten: ik werk en heb een klein kind - dus (over)belasting. Dat is ook de reden dat polsprothesen mij worden afgeraden, want die zouden veel te snel kapot gaan als je nog zo aktief bent. Meer iets voor mensen op leeftijd, volgens de arts.

    “Mijn” orthopeed is juist heel erg gebrand op deze operatie, maar ik twijfel erg want ik kan niet goed de gevolgen overzien als mijn polsen niet meer kunnen bewegen. Kan ik dan nog beeldschermwerk doen (dit maakt deel uit van het werk dat ik doe), autorijden etc? Of ga je dan alles in zo'n rare houding doen dat je weer last krijgt van bijvoorbeeld ellebogen of schouders? Vandaar dat ik “ervaringsdeskundigen” zoek.

    Vanuit een persoonlijke voorkeur die ik niet met feiten kan onderbouwen, wil ik ook liever niet dat er geopereerd wordt.

    Spuiten in de gewrichten wordt wel gedaan als er sprake is van ontsteking in de polsen, maar mijn reuma is op dit moment goed onder controle en de pijn die ik nu heb komt nu feitelijk door slijtage van het kraakbeen \ overbelasting.

  • Christine

    Ik zou idd eerst maar eens goed informeren want 32 is nog superjong om de boel vast te laten zetten.

    Zelf heb ik 3 kinderen waarvan de jongste ook geholpen moet worden gedeeltelijk. Ik ga toch voor de duimspalk. Ik ben kerkorganist en de arts adviseert me om die spalk zoveel mogelijk te dragen m.n. 's-nachts. Opereren lijkt me erg definitief.

    Informeer eens naar een handchirurg.

    Sterkte!

  • Nahalie

    Ik ga in elk geval een second opinion aanvragen. Ik kan er maar niet bij dat dit de meest voor de hand liggende oplossing is. Ik gebruik nu braces en ja, die zitten niet lekker, maar als ik ze af doe heb ik in elk geval nog wel bewegingsvrijheid. Zolang ik oppas met overbelasting is het meestal best uit te houden.

  • Christine

    Dat zegt mijn arts dus ook. Probeer een brace en ontzie de boel, maar doe dat ding ook eens af en doordat je je pols ontziet en de pijn minder wordt kun je soms nog wel dingen die je graag doet en waarbij en vastgezette pols alleen maar hinder geeft.

    Het is wel erg definitief, dus een second opinion lijkt me in jouw geval wel zeer nuttig.