Totale heupvervanging volgens de direct anterieure methode (AMIS)

  • Bernie

    Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een heupvervanging via de direct anterieure methode (AMIS) laat ik hieronder mijn ervaringen volgen. Ik heb een bijzonder positieve ervaring hiermee.

    Alvorens te beslissen of ik op deze wijze geopereerd wilde worden heb ik vele websites van ziekenhuizen en onderzoeken bezocht in Amerika, Engeland, Duitsland, België, Oostenrijk en Nederland. Alle ervaringen waren positief op één uitzondering na in een ziekenhuis in de USA, dat er na één jaar de brui aangaf..

    Overal werd gesteld dat de mate van succes wordt bepaald door de ervaring en kunde van de chirurg. In Nederland zijn er slechts een paar ziekenhuizen waar je voor deze methode terecht kan. Ik heb via internet met deze ziekenhuizen kennisgemaakt en daarbij de wachttijd en de ervaring van de desbetreffende chirurg laten meetellen in het nemen van mijn beslissing. Daarna heb ik een (traditioneel) orthopeed om advies gevraagd, die mij deze methode aanraadde; maar eerst uitvoerig advies vragen aan de chirurg die je zou gaan behandelen. Dit heeft mijn beslissing definitief gemaakt. Ook mijn ziektekostenverzekering stelde dat deze methode veilig en betrouwbaar is en tot vergoeding zou overgaan. Soms reageert men afwijzend, maar laat je niet van de wijs brengen want zij zijn verplicht dit te accepteren

    Dus ik ben niet over één nacht ijs gegaan.

    Mijn keus is gevallen op de www.nederlandseheupkliniek.nl in Rijswijk van Dr. Frank van den Eeden een zeer kundig orthopedisch chirurg die alle tijd aan je besteedt en die een kleine 600 operaties op zijn naam heeft staan. De wachttijd bedraagt daar ong. 4 weken (in januari j.l.).

    Ik ben op 4 april j.l. geopereerd. Om 13.15 u ging ik naar de operatiekamer en de volgende dag om 11.30 u mocht ik naar huis, na loopoefeningen etc op krukken te hebben gedaan. Op de tweede dag na de operatie liep ik al zonder krukken en 4 dagen erna heb ik in mijn eigen auto (met mijn vrouw erbij)gereden.Er is geen fysiotherapeut aan te pas gekomen.

    Dank zij een goed gedoseerd pijnbestrijdingsprogramma heb ik nauwelijks pijn gehad. Ik heb een redelijk goede gezondheid, gewicht en konditie (man en 72 jaar). Gisteren is er een röntgenfoto van mijn heup gemaakt en ben ik voor nakontrole in de polikliniek in Rijswijk geweest en alles zag er perfekt uit. De operatie was volgens mijn verwachting maar de revalidatie was boven mijn verwachting. Onvoorstelbaar!

    Aangezien ik in Portugal woon was een korte wachttijd en revalideringstijd erg belangrijk. Drie weken na de operatie hoop ik met mijn vrouw (per auto) weer naar Portugal te gaan. Ik kan deze zeer patientvriendelijke methode een ieder zeer aanbevelen. Voor de chirurg is het een moeilijkere klus dan de traditionele methode. Vandaar misschien dat deze niet zo goed gepromoot wordt en daarom (in Nederland)minder bekend is. De huisartsen staan er ook wat sceptisch tegenover, maar die weten er (nog) niet zoveel van. Onbekend maakt onbemind.

  • Fia driessen

    Ik zou graag ervaringen van mensen willen weten met de ziektekostenverzekeraar als het gaat om de amismethode en met name als je dit via de Nederlandse heupkliniek doet. Ik lees hier enthousiaste verhalen over.

    Mijn ziektekostenverzekeraar reageerde echter heel afhoudend.

  • Bernie

    Totale heupvervanging volgens de voorste benadering is een betrouwbare en veilige methode, aldus VGZ. De zorgverzekeraars kunnen deze methode dan ook niet weigeren. De Nederlandse Heupkliniek verricht deze operaties veelvuldig (ook bij mij) en verzorgt alle formaliteiten om de goedkeuring te verkrijgen. Bij mij was alles binnen een paar dagen geregeld. Nu, een jaar na de operatie prijs ik mij nog steeds gelukkig deze operatie door te hebben laten doen. Ik merk niet meer dat ik een kunstheup heb en kan alles weer normaal doen.

  • Janneke

    Ook ik ben uitgekomen op de AMIS methode. Nu nog een ortopeed in mijn regio zoeken.

  • Janneke

    Bernie zou ik jou mogen mailen hierover? Anders ben ik te vinden op Facebook Janneke Vos(Bronkhorst)

  • bbaardman

    Ben gaarne bereid alle gewenste info en ervaringen te verstrekken. Heb intussen een wereldwijd marktonderzoek afgerond waaruit duidelijk de superioriteit van deze methode blijkt, mits de operateur veel ervaring heeft met deze methode. In Nederland zijn er maar een paar die dit kunnen waarmaken.

    Heb intussen een vriendschapsverzoek via Facebook aan je gedaan.

  • Janneke Vos

    Oeps en die heb ik niet aangemomen omdat ik dit bericht nog niet had gezien….. Wil je het nogmaals doen?

    ——————————————————-

    > Ben gaarne bereid alle gewenste info en ervaringen

    > te verstrekken. Heb intussen een wereldwijd

    > marktonderzoek afgerond waaruit duidelijk de

    > superioriteit van deze methode blijkt, mits de

    > operateur veel ervaring heeft met deze methode. In

    > Nederland zijn er maar een paar die dit kunnen

    > waarmaken.

    > Heb intussen een vriendschapsverzoek via Facebook

    > aan je gedaan.

  • Yahni

    Hallo,

    Ook ik heb nu de 2e nieuwe heup via de Amis methode. 31 januari 2014 heb ik de eerste operatie gehad en ben ik aan mijn rechter heup geopereerd volgens de Amis methode en 20 juni 2014 aan mijn linkerheup volgens de Amis methode in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, door een jonge, zeer kundige ervaren orthopeed. In Ziekenhuis Gelderse Vallei heb ik ook een hele goede begeleiding gehad zowel voor als na de operatie, via het Joint Care programma in het ziekenhuis. Ik wist in januari gewoon niet wat me overkwam, 31 januari geopereerd, 1 februari zat ik al naast mijn bed en liep ik al een stukje met krukken op de gang, 2 februari trap gelopen en weer een stukje verder gelopen met de krukken en 3 februari was ik weer thuis. En gelijk ervaren dat de pijn die ik altijd had, weg was. Natuurlijk wel pijn van de operatie en spierpijn, maar deze was goed controleerbaar met de pijnmedicatie. De revalidatie is ook voorspoedig gegaan, geheel volgens het boekje.Het herstel gaat super snel naar mijn beleving.

    Nu 20 juni geopereerd aan mijn linker heup ook volgens de Amis methode, 20 juni geopereerd en 23 juni was ik al weer thuis. Ook deze keer gelijk de ervaring dat de pijn die ik al heel lang had in mijn heup, geheel weg was. Wel meer pijn in spieren dan de vorige keer, maar dat heeft te maken met de triple osteotomie die ik 11 jaar geleden heb gehad aan deze heup. Er zaten nogal wat verklevingen, waardoor het zoeken was door de spieren om een ingang te vinden om bij de heup te komen. Het herstel duurt nu iets langer allemaal, maar het herstel gaat voorspoedig. Ik loop dagelijks 3 - 4 x per dag een stukje met de krukken, maak dan een wandelingetje met mijn hondje. De afstanden die ik kan lopen, worden steeds iets verder en dat gaat goed. Als je dan bedenkt dat ik 12 dagen geleden geopereerd ben en je ziet me nu lopen, dat is echt wonderbaarlijk.

    Wat ik zo fijn vind, is dat je na de operatie je heup gelijk mag belasten en dit kan ook gewoon. Na de eerste operatie was ik wat angstig om dit te doen, maar met hulp van de goede fysiotherapie in het ziekenhuis, was ik snel over die angst heen en kreeg ik steeds meer vertrouwen in mijn eigen lijf. Nu na de 2e operatie ben ik veel zekerder van wat mijn heup aankan.

    Wat ik lees over problemen met de zorgverzekering, heb dit absoluut niet ervaren bij mijn zorgverzekeraar. Was totaal geen probleem.

    Voor vragen over mijn ervaringen van de Amis methode mag je me gerust mailen.

    Groetjes Jannie

  • Marjan

    Beste mensen,

    Ik ben door Fia op het spoor gezet van de AMIS methode. Nu wil ik graag de ziekenhuizen en orthopeden onderling vergelijken om de beste keuze te maken. Kunnen jullie vertellen waarom je uiteindelijk hebt gekozen voor of Ede of Rijswijk of Delft?

    Dank,

    Marjan

  • Janneke

    Beste Marjan,

    Ik heb gekozen voor Rijswijk omdat het hier om iemand gaat die het al veel langer doet, weet waar hij het over heeft en zeer kritisch is. Verder wordt de operatie gedaan in St Martens Latem bij Gent wat voor ons vanuit Zeeland eerder te bereiken is dan Rijswijk. Op de dag na de operatie ben ik met 50 min weer thuis.